Projekt „Dziedzictwo kulturowe źródłem opolskiej tożsamości. Obóz edukacyjny dla wolontariuszy”

Projekt „Dziedzictwo kulturowe źródłem opolskiej tożsamości. Obóz edukacyjny dla wolontariuszy”,   miał na celu generowanie społecznego zaangażowania w poznawanie własnego dziedzictwa kulturowego oraz w system opieki nad zabytkami. Zaangażowaliśmy wolontariuszy, którzy we współpracy z lokalną społecznością nauczyli się zabezpieczać, utrwalać i zachowywać dziedzictwo. Dzięki sieci współpracy z samorządem Gminy Biała, Gminnym Centrum Kultury w Białej, Fundacją „Na zmianę”, Fundacją h2o, służbami konserwatorskimi, wolontariuszami i społecznością lokalną, zrealizowaliśmy:

1. Edukacyjny obóz dla wolontariuszy.
  2. Badania terenowe oraz digitalizację wspomnień najstarszych mieszkańców, związanych z dziedzictwem kulturowym Gminy.
  3. Działania porządkowe terenu wokół zabytków.
  4. Stworzymy grę terenową, której fabułę i poszczególne punkty utworzą zabytki Gminy Biała.

Gminę Biała zamieszkują przesiedleńcy i rdzenni mieszkańcy, dlatego program wykorzystania dziedzictwa kulturowego jako nośnika poszukiwania, zdobywania i przekazywania wiedzy, jest tak bardzo potrzebny.

Projekt  był dofinansowany w ramach Programu Narodowego Instytutu Dziedzictwa – Wolontariat dla dziedzictwa oraz ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.

Trwa wczytywanie...